Kako ustvariti manj smeti?

Proti goram smeti se lahko borimo z recikliranjem, najbolje pa je količino smeti zmanjšati že v startu. Tako bomo poskrbeli za okolje v katerem živimo, veliko uslugo pa bomo naredili tudi vnukom in pravnukom. Iz naslednjih nasvetov ne delaj prevelike panike temveč jih počasi spremeni v navado

1.Omisli si svojo najljubšo vrečko

Kupi si svojo nakupovalno vrečko iz bio bombaža ali kakšnega drugega eko materiala. Vedno jo imej s seboj, saj nikoli ne veš, kdaj boš zavil/a v trgovino. Tako pri blagajni nikoli ne boš rabil/a kupiti plastične vrečke. Skrbno pa se izogibaj tudi v naprej pakirani hrani, saj je ta večinoma zavita v plastiko.

2. Pij iz jeklene ali steklene steklenice

V zadnjem času so zelo popularne prenosne čutare, iz katerih lahko pijemo vodo, čaj ali kaj drugega. Te so večinoma iz plastike, vse bolj dostopne pa so tudi okolju prijaznejše iz stekla ali nerjavečega jekla. V takšno stekleničko si lahko kjerkoli natočiš vodo, tako da ne boš nikoli več primoran/a kupiti ustekleničene vode. Ta je okolju škodljiva, pa tudi poceni ni: ustekleničena voda je lahko do 2000 krat dražja od vode iz pipe.

3. V kavarno prinesi svojo to-go šalico

Kava za s seboj je navadno servirana v plastificiranih papirnatih lončkih, ki jih je nemogoče reciklirati. Na leto jih na smetiščih konča na desetine milijard. K sreči si lahko omisliš svoj lonček za večkratno uporabo, ki ga po uporabi preprosto splahneš. Ta lonček bo samo tvoj, z njim boš zmanjšal/a količino odpadkov, izognil/a pa se boš tudi morebitnemu doplačilu za lonček iz kavarne.

4. Kruh kupuj v najbližji pekarni

Kruh kupuj v pekarni in ga brez embalaže domov odnesi v čisti vrečki iz blaga. Omisli si vrečko, kamor boš dajal/a le kruh. 

5. Omisli si posodico za malico

Kot vsi ostali verjetno tudi ti svojo malico zaviješ v plastično vrečko ali plastificiran papir. S tem vsak dan v okolje prispevaš nekaj smeti, ki jih je zelo težko reciklirati. Namesto tega svojo malico zavij v krpo iz blaga in jo zapakiraj v kovinsko škatlico prav za ta namen. Čim več malice si pripravi doma in se izogibaj vnaprej pakiranim prigrizkom, kot so čipsi in sokovi iz tetrapaka.

6. Izogibaj se plastiki

Če kupuješ pakirane izdelke, kupuj takšne, ki so zaviti v karton, steklo ali kovino. Plastika oddaja škodljive kemikalije, onesnažuje podtalnico, med reciklažo pa njena kakovost pada. Papir lahko večkrat recikliramo, preden potrebuje nova vlakna, steklo in kovino pa lahko predelujemo v nedogled.