Kako se izogniti pretirani uporabi plastike?

Plastiko srečamo na vsakem koraku, večinoma v obliki različnih vrečk in embalaž. Ker nam po uporabi izdelka navadno ne koristi več, jo zavržemo, nato pa v najboljšem primeru konča na smetiščih, v najslabšem pa v naravi, kjer povzroča številne težave. K zmanjšanju uporabe plastike lahko prispevaš tudi ti, že če sprejmeš nekaj preprostih odločitev in navad. Mednje sodijo:

1. Zamenjaj embalažo

Živila, kot so moka, riž, oreščki, čaj in kava, če je le možno, kupuj “na tehtnico” in jih spravi v vrečke ali posode za večkratno uporabo. Če to ni mogoče, se prepričaj, da živila niso v težko razgradljivi plastični embalaži. Raje posezi po stekleni ali kartonski embalaži, ki jo je mogoče reciklirati.

2. Domači prigrizki

Ne kupuj pakiranih sendvičev, čipsov in slaščic ampak si jih pripravi sam. Tako boš porabil/a precej manj plastike, imel/a pa boš tudi večji nadzor nad snovmi, ki jih uživaš.

3. Mleko

Večina gospodinjstev spije precej meka in porabi dosti embalaže. Izogibaj se takšnemu, ki ga prodajajo v plastificirani embalaži in kupuj takšno, ki ga dobiš v steklenicah. 

4. Zamrznjena živila

Zamrznjena živila so skoraj vedno pakirana v  plastiko, pa še preveč zdrava niso, zato se jim je bolje izogniti. S tem boš naredil/a precej za zdravje sebe in planeta.

5. Vrečke

Med najbolj problematične plastične odpadke sodijo vrečke. Namesto da v trgovini kupiš vrečko, ki jo nato uporabljaš le nekaj minut in zavržeš, imej v torbi s seboj zmeraj vrečko iz blaga, ki je eko in jo lahko uporabljaš dolga leta.

6. Ustekleničena voda

Ustekleničena voda je praviloma pakirana v plastiko, od navadne vode pa je precej dražja. V Sloveniji je pitna voda odlične kakovosti, če jo potrebuješ na poti, pa vzemi s seboj steklenico. Izogibaj se tudi močno sladkanim sokovom v plastičnih steklenicah in si raje stisni svežega.