Zdravnica trdi, da bolan človek mora jesti še več mesa

V reviji Polet je mag. Nada Rotovnik Kozjek, dr.med. v članku Moj krožnik v bolezni zapisala: »Pri bolezenskih stanjih večje dileme ni: če bolezenske težave še niso prizadele ledvic, na krožniku nekoliko povečamo delež beljakovinskega vira, kot so ribe in pusto meso, ter pazimo, da v prehrano vključimo tudi mleko in mlečne izdelke. Zelo velika napaka, ki neposredno vpliva tudi na potek zdravljenja je, da ravno ob bolezenskih težavah začnemo nenadoma zelo skrbeti za »zdravo« prehranjevanje.«

Ob tej nenavadni izjavi sem se spomnila na nek dogodek. Lani, ko sem v trgovini brskala za zelenjavnimi paštetami in jih nisem našla, sem pristopila k trgovki in jo vprašala, če mi lahko pomaga. S seboj sem imela triletnega sina, ki ni še nikoli zaužil mesa ali pripravkov iz mesa, odkar je bil spočet v maternici. Trgovka me je vprašala, če smo vegetarijanci, če res nikoli ne jemo mesa, če tudi otroku ne dajemo? Medtem si ga je ogledovala kako je krepak in zdrav. Rekla sem ji, če jo kaj zanima v zvezi s tem, da ji lahko povem. Stara je bila okrog 30 let. Odgovorila mi je: »Veste, mi živimo na vasi in nam je vegetarijanstvo čisto neznano. Vsi mislijo, da bomo brez mesa kar shirali. Ampak vam povem, da je moja starejša sestra, zbolela za rakom in so ji zdravniki odsvetovali jesti meso kolikor je mogoče. Vsi v družini smo se zamislili nad tem. A njej sedaj, ko bo umrla, odsvetujejo uživanje mesa, dokler pa ni zbolela, ji nihče od zdravnikov ni rekel, da je uživanje mesa rizični faktor za številne bolezni. Kaj bi radi ti »dohtarji« da vsi zbolimo in da nas po tem »filajo« z zdravili, ko pa ne bo več pomoči, pa nam bodo rekli, da naj ne jemo mesa. Naša družina je vsa nehala jesti meso skupaj s sestro a nas je strah, da ne bo kaj narobe.«

Pojasnila sem ji, da ne bo nič narobe, naj pa počasi umikajo meso iz jedilnika. Najprej naj črtajo svinjino, potem govedino, nato perutnino, skrbijo pa naj ves čas, da se bodo dobro počutili. Telo je namreč navajeno na razne strupe in jih želi še naprej prejemati, kot na primer nikotin ali drogo, če smo telo navadili na to. Ko se prečisti (rok enega leta), se počuti močno, zdravo in polno živega življenja, saj so zelenjava, sadje in mlečni izdelki živa hrana. 

 

Opomba: Stališča, izražena v pismih bralcev, niso nujno tudi stališča uredništva Ekomagazina.