Veganski namazi: Humus in tahini

Sezamova semena in čičerika. Odlična izbira za vegansko kuhinjo. Seveda pa bosta ta dva namaza navdušila tudi tiste, ki tu in tam le posežejo po mesni hrani.

 

Tahini 

Potrebujemo (za en velik kozarec za vlaganje): 

  • 4 skodelice sezama
  • ½  skodelice kakovostnega olja

V obeh primerih uporabite skodelico za čaj.  

Priprava:
Pečico segrejte na najvišjo možno temperaturo. Pecite sezamova semena približno 10 minut in redno mešajte.  Sezamova semena ne smejo porjaveti. Nato jih pustite stati, da se ohladijo.
Sezamova semena zmeljite v mlinčku za kavo. Nato jih presujte v mešalnik. Dodajte olje in zmešajte. Tahini lahko uporabljate tri mesece.  Hranite ga v hladilniku.

Humus

Potrebujemo:

  • ½ kg čičerike
  • 4 velike stroke česna
  • tahini
  • kumino
  • sol
  • toplo vodo, v kateri se je kuhala čičerika
  • 3 žlice kisa

Priprava:
Čičeriko namakaj čez noč in jo skuhaj do mehkega. Stroke česna stisni in zmešaj z malo vode, da dobiš gladko maso. V mešalec daj 2dcl čičerike, 2dcl tople vode, malo česna, ščepec kumine, ščepec soli in eno žlico tahinija. Mešaj do te stopnje, da nastane kremasta zmes (kot smetana).