Ohrovt, špinača in rukola? Ustvarjeni za koktejle!

Zelenjave smo bili do sedaj vajeni predvsem v solatah, juhah in drugih lahkotnih jedeh. A časi se spreminjajo in z njimi tudi recepti. Obiščite torej tržnico in povabite prijatelje na okusne koktejle.

1. Zeleni Collins - Tom Collins je klasični koktejl iz gina, limone in sode, vanj pa po novem odlično pašeta tudi ohrovt in kumara. V sokovniku stisnemo 30 ml ohrovtovega soka (potrebovali boste dobrih sto gramov ohrovta). V shakerju zmečkmo 3 ali 4 rezine kumare, dodamo skodelico ledu, ohrovtov sok, 1 žličko agavinega sirupa, 2 žlički svežega limetinega soka in 45 ml gina. Dobro pretresemo in prelijemo v collinsov kozarec, napolnjen z ledom. Do vrha napolnimo z mineralno vodo in okrasimo z rezino kumare.

2. Rukolin Mojito - Zbogom, meta! Poživite ta kubanski koktejl s ščepcem rukole! Najprej pripravimo sirup. V posodi zmešamo skodelico vode in skodelico sladkorja in na vročini mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Ko zavre, dodamo skodelico rukole in na nizki vročini dušimo 10 minut. Pustimo stati eno uro in pripravljeni smo. Shaker napolnimo z ledom, dodamo 45 ml vodke, 2 žlički svežega limetinega soka, in žličko sirupa. Močno pretresemo in prelijemo v kozarec, napolnjen z ledom. Okrasimo z rezino limete in vejico rukole.

3. Oranžnozelena Margarita - Se spomnite rukolinega sirupa, ki smo ga skuhali malo prej? Uporabimo ga lahko še v enem odličnem koktejlu. V električnem mešalcu sesekljamo skodelico ledu, 3 žličke rukolinega sirupa, 1 žličko svežega limetinega soka, 2 žlički svežega pomarančnega soka, 45 ml srebrne tekile in 15 ml oranžnega likerja (Triple Sec ali Grand Mariner). Sesekljamo in prelijemo v ohlajen kozarec za margarite. Okrasimo rezino pomaranče.

4. Špinačni Cooler - Ta osvežujoč koktejl združuje hladilne bledozelene odtenke s sadnimi karibskimi okusi. V električnem mešalniku sesekljamo 1 skodelico ledu, prgišče špinačnih listov, 2 žlici kokosove kreme, 60 ml svetlega ruma in pol skodelice svežega ali zamrznjenega ananasa. Prelijemo v ohlajen kozarec za koktejle in okraismo s pisanim dežničkom. Užitek na žgočem soncu je zagotovljen!