Bananin kolač

Ko vam ostajajo prezrele banane, ki ne teknejo več nikomur, jih porabite v tej preprosti sladici, ki jo bodo oboževali vsi!

Potrebujemo:

Suhe sestavine:

  • 200 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • ščepec soli
  • 4 žlice sladkorja

 

Mokre sestavine:

  • 80 ml olja ali stopljene veganske margarine
  • 2-3 zrele banane (odvisno od velikosti)
  • ca. 1 dcl rastlinskega mleka (sojino, kokosovo, ovseno, riževo,...)
  • kanček vanilijevega ekstrata
  • kanček ruma

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. V skledi zmešamo suhe sestavine. Banane skupaj z rastlinskim mlekom zmiksamo v blenderju, lahko do gladkega, za bolj zanimivo teksturo pa lahko pustite tudi nekaj celih koščkov banane. Mokre sestavine zmešamo skupaj v drugi skledi, da dobimo homogeno zmes. Nato dodamo suhe sestavine mokrim sestavinam in dobro premešamo. Če je zmes preredka, dodamo moko (ali po želji mlete lešnike), če je zmes pregosta, razredčimo z rastlinskim mlekom.

Zmes vlijemo v manjši pekač oz. model za kuglof, ki smo ga predhodno namastili in pečemo ca. 35 minut, da zlato porjavi. Če je kolač pečen, lahko preverimo tudi z zobotrebcem - potisnemo ga v sredino kolača in vzamemo nazaj ven - če je zobotrebec suh in se nanj ne prijemlje zmes kolača, lahko kolač vzamemo iz pečice. 

Nasveti:

Sladico lahko pripravimo na bolj zdrav način tako, da navadno moko zamenjamo s polnozrnato ali drugimi mokami oz. del moke zamenjamo za mlete lešnike. Namesto navadnega uporabimo rjav sladkor. Če boste uporabili tekoči sladkor, morate dodati sorazmeren delež moke ali lešnikov oz. drugih oreškov, za gostoto zmesi.