Nega prizadete kože: Kamilica, slezenovec in rožmarin

Pri negi kože z zdravilnimi zelmi in sokovi tako kot pri drugih oblikah kozmetične nege kože ni prav veliko možnosti, da bi popravili prej storjene napake. Za vzdrževanje lepe in napete kože je bolj pomembna pravilna prehrana (saj veste: nenasičene maščobe, čim manj ogljikovih hidratov, zmerni vnosi beljakovin - najbolje neživalskega izvora -, čimveč presnega sadja in zelenjave...) kakor pa razni obkladki, maske in podobno. Ampak tudi ti niso - če jih pravilno uporabljamo - nikoli odveč.

Najpomembnejši neposredni poseg pri negi kože je čiščenje. Uporabimo veliko vode (vendar ne več, kot menimo, da je potrebno), če je le mogoče tekoče, malo ali prav nič mila za obraz, absolutno pa se izognimo kakršnimkoli kemičnim čistilnim sredstvom. Če po umivanju vse milo temeljito speremo, dobro, blago milo ni škodljivo in ga lahko uporabimo tudi za obraz. Za suho kožo uporabljamo milo ali gel, ki vsebujeta veliko maščobe. Po vsaki negi moramo kožo dobro in skrbno obrisati in posušiti, suho kožo (se pravi nemastno v kozmetičnem pomenu besede) pa naposled še zavarovati z mastno kremo.

Če zdravnik odsvetuje ali že kar prepove uporabo mila, se umivamo z zvarkom kamilice, slezenovca in rožmarina. Običajno količino zeli damo v vrelo vodo in pustimo še pet minut vreti, nakar nekaj časa počakamo, da voda - kot pri pripravi čaja - potegne snovi iz zeli, odcedimo in zvarek še isti dan porabimo. Dobro je dodati nekoliko arnike. Za trdne povitke in druge obkladke - te uporabljamo samo po navodilu zdravnika ali kozmetičarke - pomočimo večkrat zganjen lanen prt v vroč zvarek in položimo kolikor mogoče vroč prt na kožo. Naposled kožo še mrzlo zmasiramo. 

Uporabo zelnih mešanic za obkladke prepustimo raje 'zelenim' kozmetičnim salonom. Vsaka koža ljubi svojo mešanico, zato z njenim nepoznavanjem lahko storimo več škode kot koristi.