4 indijske začimbe za zdravo kožo

Vsi poznamo močno aromatične in včasih kar ostre indijske začimbe, ki lahko popestrijo prav vsako jed. Vendar dišeče vonjave in dober okus niso vse, kar te začimbe ponujajo. V njih se namreč skrivajo tudi močni antioksidanti, ki nudijo vrsto zdravju koristnih učinkov in med drugim skrbijo tudi za mladostni videz naše kože.

Kurkuma

Antioksidant v tej ingverju podobni začimbi, ki mu pravimo kurkumin, deluje kot protivnetno sredstvo in zato blaži akne ter mozolje, zmanjšuje hiperpigmentacijo, naredi kožo bolj sijočo in popravlja škodo, ki jo povzročajo prosti radikali - gladi torej gube. Dodajte ščepec kurkume svojemu najljubšemu vlažilcu ali drugemu izdelku za nego kože in pustite, da učinkuje čez noč. Zjutraj si mesto nanosa dobro sperite in čakajte na rezultate.

Cimet 

Naslednja aromatična začimba stimulira vohala kot tudi krvni pretok oziroma ožilje tako, da poveča zmožnost vsrkavanja hranil in kisika v kožo. Nudi tudi antibakterijske lastnosti, ki pomagajo pri odstranjevanju mozoljev. Preprosto zmešajte nekaj medu in cimeta ter zmes nanesite na akne.  

Črni poper

Za eksfoliacijski tretma zmešajte namizno žlico črnega popra z žličko jogurta in nanesite na prizadeti predel. Sperite po okoli 5-10 minutah in postopek (po potrebi) ponovite naslednji dan.  

Ingver

Tako kot kurkuma tudi ingver pomaga doseči bolj sijočo in žarečo kožo. Ob tem je ingver tudi izvrstno sredstvo s katerim si lahko izboljšate tonus kože, odstranjujete nepravilnosti na koži in se borite proti starostnim madežem. Svež ingver narežite na tanke rezine in jih nanesite na očiščeno kožo tako, da prekrijete cel obraz. Počakajte 20 minut, da se kože prepoji, in nato to naravno kozmetično masko preprosto sperite.