Hiša stare trte: Drava kot mozaična umetnina

Drava, največja reka, ki »prepotuje« Slovenijo od Dravograda, kamor priteče iz Južne Tirolske in Koroške, pa do Središča ob Dravi, kjer postane hrvaška reka, je v Mariboru, mestu, ki je zraslo na njenih obeh bregovih, dobila svoj umetniški odsev. In to kakšen!

V Hiši Stare trte, najstarejše na svetu, ki se spogleduje z Dravo v neposredni bližini,  so namreč odprli mozaik, posvečen reki Dravi in njeni simbolnosti, tesno povezani z mestom, ki se je lani lahko pohvalilo z okroglimi 850 leti od prve pisne omembe. Gre za največji sodoben talni mozaik v Sloveniji, katerega avtor je domači arhitekt Igor Orešič. Z mozaikom se je začel ukvarjati v New Yorku, kasneje pa se je izpopolnjeval v Milanu. Mozaik je avtor pripravljal dobro leto, vanj pa je bilo vloženih več kot dva tisoč  ur dela, ko je dan za dnem rokoval z več kot milijonom majhnih raznobarvnih kamenčkov. Talni mozaik sledi več kot pet tisoč let stari tradiciji izdelave tovrstnih ornamentalnih in figuralnih slik, izdelanih iz kamnitih ploščic in pritrjenih na podlago.

Mojstrovina simbolizira tok reke Drave, v katerem odsevajo nekatere zgodovinske prelomnice mesta Maribora. S skrbim izborom kamenčkov je avtor namišljenemu rečnemu toku dal vlogo nosilca zgodovinskih podrobnosti in z izrazno močjo mozaika hkrati ujel barvno raznolikost reke, nekdaj znane po splavarstvu. Zgodovinske podrobnosti so izražene v obliki simbolov. Vodnik z razlago simbolov je delo mestnega viničarja Stanislava Kocutarja, zloženko pa je izdal Zavod za turizem Maribor  Pohorje.

Likovni kritik Mario Berdič je o avtorju Igorju Orešiču in mozaiku v Hiši Stare trte povedal: "Pri najnovejšem mozaiku v Hiši Stare trte, kjer gre brez dvoma za enega najdaljših talnih mozaikov z enotno kompozicijo v tem delu Evrope, je uporabil izključno marmorje in granite različnih barv. Svetleča površina ustvarja vtis odsevanja sončnih žarkov na reki Dravi, razgibano strukturiranje pa dodatno pripomore k iluziji valovanja. Umetniku je uspelo združiti simboliko geografskih in vegetacijskih značilnosti mesta ob Dravi s poudarkom na vinski trti, vključno z mitologijo in zgodovinskimi dogodki, od prve omembe Maribora kot mesta, preko dravskih vil na splavu, protestantizma, nadvojvode Janeza, admirala Tegethoffa, generala Maistra, škofa A.M. Slomška, Noordrunga, pomembnejših letnic in ne nazadnje leto EPK 2012, ki ga je Igor Orešič tudi spominsko ovekovečil na stenskem mozaiku v Volmerjevem prehodu.?

V redakciji Ekomagazina dodajamo, da si stvaritev v Hiši stare trte na Lentu vsekakor velja ogledati in njo doživeti sozvočje z neminljivo reko Dravo, ki že milijone let ubira svojo pot v smeri Črnega morja.

Besedilo in foto: Braco Zavrnik