Preventiva pred osteoporozo: Kalcij

Osteoporoza je »tiha« bolezen kosti, ki je s starostjo vedno bolj izrazita. Naše okostje začne postajati krhko in lomljivo, kar je problem že sam po sebi, hkrati pa smo zaradi tega vedno bolj ranljivi za vrsto drugih nevarnosti. Redna telovadba z utežmi in urejena prehrana sta glavni orožji zoper nastanek in razširjanje osteoporoze, zato se že relativno zgodaj oba režima splača vključiti v vašo vsakdanjo rutino.

Pri prehrani so pomembne naslednje tri stvari:

1.vedno zaužijte dovolj s kalcijem bogate hrane


2.omejite uživanje živil, ki ropajo vaše telo zalog kalcija

 

3.vsak dan zaužijte zadostno količino magnezija in vitamina D ter K, saj so to hranila, ki omogočajo pravilno delovanje kalcija v telesu

Naše telo potrebuje kalcij ne le za formacijo trdnih in zdravih kosti ter zobovja, temveč tudi za strjevanje krvi in reguliranje bitja srca. Zato ne podcenjujte vloge, ki jo opravlja kalcij, in bolezenskih stanj, ki so posledica pomanjkanja kalcija, ne jemljite zlahka. 

Kalcij dobimo na dva načina; ali s hrano ali s prehranskimi dodatki. Vedeti morate, da telo lahko izkoristi več kalcija iz hrane kot pa iz prehranskih dopolnil, če pa ga ne bo dobilo na ta način, bo začelo črpati kalcij neposredno iz kosti, kjer se shranjuje. Če torej vsak dan ne dobite dovolj kalcija na omenjena načina, bo telo začelo ropati samo sebe. 

Nekatera živila (kofein, alkohol, živalske beljakovine, sol in gazirane pijače) sama po sebi črpajo kalcij iz vaših kosti, četudi ga telo ne rabi. Takih živil zato ne uživajte v prevelikih količinah, vseeno pa se vam jih ni potrebno povsem izogniti. 

Živila s seznama uživajte čim pogosteje, saj poleg kalcija vsebujejo tudi magnezij, vitamin K ter D:

  • Brokoli
  • Ohrovt
  • Zelenolistna zelenjava
  • Soja: tofu in soja v zrnu
  • Buča in bučnice
  • Ovseni kosmiči
  • Fižol
  • Ekološki mlečni izdelki (ti vsebujejo veliko kalcija, vendar jih nekateri ne priporočajo, saj naj bi v nekaj raziskavah dokazali, da lahko prispevajo k osteoporozi). Da ne bo negotovosti, lahko mlečne izdelke nadomestite s tistimi iz soje. V trgovinah je na voljo  velika izbira sojinih napitkov, jogurtov,...